Krab modrý

Původní oblastí výskytu je atlantské pobřeží Severní, Střední a Jižní Ameriky. Krab modrý je rozšířený od jihu Kanady po sever Argentiny. Jedná se o tichomořský druh, který byl před časem zavlečen do Středozemního moře, kde vytvořil populace zajímavé z hospodářského hlediska. V Turecku se pravidelně prodává na rybích trzích.

Zbarvení kraba modrého je sytě modré. Hřbetní krunýř dosahuje šířky 10-20cm, v zadní části vytváří lichoběžník. Přední část krunýře má na okraji ostré trny, klepeta jsou štíhlá.

Spolu s krabem mangrovovým patří krab modrý k chuťově nejlepším plovoucím krabům. V Evropě se na trhu objevují čerství krabi tohoto druhu, pocházející ze Středomoří. V USA se část výlovu zpracovává na konzervy. Do obchodu se dostávají tito krabi vaření nebo mražení jako softshell crabs (másloví krabi) – krabi ulovení ihned po svléknutí starého krunýře. Jsou vhodní především ke smažení. Dalším způsobem tepelné úpravy je vaření v osolené vodě nebo v kořeněném vývaru.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.