Krab pobřežní (krab obecný)

Jedná se o nejčastější evropský druh. Žije v mělkých úsecích pobřežních vod, je rozšířený od Severního mysu až po Maroko a Kanárské ostrovy. Vyskytuje se také v Severním moři a v Baltském moři.

Tělo kraba pobřežního má nazelenalé až hnědavé zbarvení. Délka a šířka hřbetního krunýře se téměř shodují. Přední okraje krunýře tvoří pět silných zubů trojúhelníkového tvaru na každé straně. Koncové články posledního páru kráčivých nohou jsou zploštělé, na krajích ochlupené.

Kulinářský význam kraba pobřežního je pouze lokální. Krunýř krabům nedorůstá. Po jeho svlečení se prodávají jako softshell crabs – másloví krabi, kteří se připravují smažení nebo pečení vcelku. Jinak je vhodným způsobem tepelné úpravy vaření.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.