Křemenáč hnědý

Patří do skupiny hřibovitých, doba výskytu je od července do října. Klobouk křemenáče hnědého je 50-200mm široký, hladký. Zbarvený je okrově, kožově hnědě až tmavohnědě, bez červeného nádechu. Rourky a póry jsou bělavé až světle šedookrové. Třeň o rozměrech 80-250x10-60mm je břichatý, potom válcovitý. Je bílý až bělavý, na bázi intenzivně zelenomodrý, pokrytý světlehnědými, potom tmavohnědými až černohnědými šupinami. Dužnina je bílá až bělavá, na řezu nejdříve růžovějící, potom fialovějící a přecházející do šedofialova. V bázi třeně je žlutohnědá a nad třeněm zelenomodrá.

Křemenáč hnědý roste vzácně, jednotlivě nebo ve skupinách, pod topolem bílým, vzácněji také pod osikou.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.