Křepelka polní

Křepelka polní je drobná, plachá. Vyskytuje se na vlhkých loukách a obilných polích. Živí se zejména semeny a hmyzem. Křepelky se páří koncem května, o mláďata pečuje jen slepice. Ve střední Evropě jsou křepelky celoročně hájené.

Křepelka polní váží 120-250g, dosahuje délky až 20cm. Mezi oběma pohlavími nejsou žádné výraznější rozdíly.

 

Křepelčí maso

Veškeré křepelčí maso prodávané v obchodech a nabízené v restauracích pochází jen z faremních chovů. Jedná se většinou o potomky většího poddruhu – křepelky japonské.

Maso je jemně vláknité, křehké, aromatické a chutné, oblíbené ve zvěřinové kuchyni.

Křepelky se většinou připravují vcelku, pečou se nebo grilují s nádivkou i neplněné. Maso je dobré obalit plátky slaniny nebo listy vinné révy, předejdeme tak vysušení.

 

Části křepelčího masa

Křepelčí stehýnka

Drobná křepelčí stehýnka s kůží jsou k dostání samostatně, váží 20-30g. Jsou vhodná ke smažení, pošírování nebo uzení. Ze stehýnek připravujeme také ragú.

 

Křepelčí prsíčka

Prsíčka můžeme připravovat s kůží i křídelní kostí nebo bez kůže a kosti. Křepelčí prsíčka váží asi 60g. Stejně jako stehýnka jsou vhodná ke smažení, pošírování nebo uzení, lze z nich připravit i ragú.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.