Křídlatec velký

Je rozšířený mezi Floridou a Trinidadem. Stavy křídlatce velkého se v důsledku intenzivního výlovu značně snížily. V současnosti se praktikují pokusy s umělým chovem na farmách – odchovem a následným vysazením do volné přírody.

Jedinci tohoto druhu dorůstají do délky 30cm. Ulita je růžově zbarvená, má protáhlý, spirálovitě stočený tvar. Ulity starších křídlatců mají široké křídlo neboli trn u ústí ulity.

Mražení křídlatci se z oblasti Karibiku dovážejí také do Evropy. Po zvolném rozmražení je lze ihned použít bez další přípravy – maso zmražením zkřehne.

Z čerstvých křídlatců se maso získává tak, že se rozbije ulita, tělo se vykrojí a odstraní se z něj útrobní vak a plášť. Maso je vždy třeba naklepat.

Vhodným způsobem tepelné úpravy je dušení a grilování. Po nasekání nadrobno se maso používá k přípravě nádivek, přidává se také do polévek.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.