Kvalita králičího masa a nabídka trhu
Kvalita masa závisí mimo jiné na původu a věku zvířete, je velmi rozdílná. Vysokou a trvalou kvalitu zaručuje maso mladých králíků, pocházejících z masných velkovýkrmů. Králík domácí má maso s vysokým obsahem bílkovin a s nízkým podílem tuku. Maso je lehce stravitelné, vhodné k přípravě dietních pokrmů. S věkem králíků kolísá obsah bílkovin a tuku, příznivější hodnoty vykazují mladí výkrmoví králíci. U jednotlivých částí jatečného těla je podíl tuku rozdílný, nejméně tučná jsou zadní stehna, hřbet a běhy. Složení tuků je příznivé, obsahují dost nenasycených mastných kyselin. Obsah cholesterolu je poměrně nízký. Králičí maso obsahuje i vitamíny řady B, vitamín A, fosfor, sodík, vápník, hořčík a draslík.
Celé králíky lze zakoupit v prodejnách drůbeže a zvěřiny nebo u chovatelů. Maso se prodává i dělené – přední stehna a prsa (až 24% celkové hmotnosti jatečného těla králíka bez hlavy), hřbet (až 38%), zadní stehna (až 36%), srdce a játra (5-7%). Králičí srdce, játra a ledvinky patří k mimořádným delikatesám.
Po jatečném zpracování je podíl masa poměrně nízký, což je dáno vysokým podílem kožešiny a dost velkým zažívacím traktem králíků.
Králičí maso je jemné, s příliš nevýraznou chutí, Při úpravě je třeba použít koření. Králíky připravujeme vcelku nebo rozdělené na poloviny. Vykostěná stehna jsou vhodná k přípravě smažených řízků.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.