Laguiole

LAGUIOLE je francouzský sýr určený ke krájení.

Vzhled, chuť, vůně…

Laguiole má tvar válce o průměru 40 cm, výšce 40 cm a jeho hmotnost je 45-48 kg. Těsto je vláčné, čím je však sýr starší, tím má drobivější konzistenci. Obsah tuku v sušině je 45 %. Tento sýr je pikantní, aromatický a chutná lehce nakysle.

Výroba

Vyrábí se ručně z kravského mléka. Sýřenina se tvaruje a pod určitým tlakem zraje, poté se těsto rozdrobí, nasolí a plní do forem. Následuje další lisování a nakonec sýr dozrává 4-9 měsíců ve sklepech.

Použití  sýru Laguiole v gastronomii

Sýr se hodí k čerstvému chlebu, nastrouhaný se používá na zapékání gratinovaných jídel a nákypů.

Dostupnost a skladování

Tento sýr je možné zakoupit pouze ve specializovaných prodejnách. Uchovává se v chladničce zabalený do pergamenu a děrované hliníkové fólie.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.