Langres

LANGRES je měkkdy sýr původem z Francie.

Vzhled, chuť a vůně…

Langres má tvar válce o průměru 16-20 cm, jeho výška je 5-7 cm a hmotnost 800 g. Menší varianta tohoto sýru dosahuje hmotnosti 150 g, výšky 4-6 cm a průměru 7,5-9 cm.

Obsah tuku v sušině je 50 %. Langres má kořeněnou, výraznou chuť a jeho vůně je velmi intenzivní. Kurka má výraznou šedivě oranžovou barvu.

Výroba

Langres je vyroben výhradně z kravského mléka. Nevymytá a nepromíchaná sýřenina se vkládá do forem, syrovátka odkapává 24 hodin a teprve potom se sýr solí a nechá se odpočívat na mřížkách.

Během procesu zrání se sýr omývá a oškrabuje, na konci zrání se do sýru vlévá malé množství šampaňského. Alkohol tak prostoupí sýrovou hmotu. Celkem sýr zraje 21 dní.

Použití sýru Langres v gastronomii

Sýr je vhodný pro teplou kuchyni, bývá také oblíbenou součástí sýrových talířů. Je součástí tradiční francouzské bramborové kaše Agliot.

Dostupnost a skladování

Je možné jej zakoupit pouze ve specializovaných prodejnách.

Sýr je nejlépe spotřebovat ihned po nákupu.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.