Levandule lékařská (Lavandula angustifolia)
Patří do čeledi hluchavkovitých. Polokeř dorůstá do výšky 40-60cm. Listy jsou úzké, aromatické, stříbřitě šedě chlupaté. Vonné květy vyrůstají v dlouhých, stopkatých lichoklasech. Levandule obsahuje hořčiny, třísloviny, saponiny a éterické oleje. Mladé výhony se mohou používat jako koření. Květy se zavěšují, suší a poté se zdrhávají ze stonků. Uchovávají se v uzavřené dóze. Levandule patří ke známým "provensálským bylinkám". Okoření pokrmy z masa a ryb, ochutí i sladká jídla. Tato bylinka pomáhá při žaludečních potížích, při nervozitě, má uklidňující účinky.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.