Lihový ocet
LIHOVÝ OCET – nejtypičtější druh octa, který se na trhu vyskytuje. Vyrábí se z destilovaného alkoholu.
Běžný, ale všestranný
Lihový ocet se vyrábí většinou z destilovaného alkoholu, který se získává z žita, brambor či cukrové řepy. Známe také bramborový ocet, který se vyrábí v Rusku nikoliv z brambor, ale z vodky. Jeho použití je velice široké, od dochucování jídel po konzervaci potravin.
Vzhled, chuť a vůně…
Chuť lihového octa je klasicky octová, někdy kyselejší, jindy trochu jemnější v závislosti na způsobu výroby.
Zdraví a vitamíny
Stolní ocet je tvořen ze 75 % lihovým octem a z 25 % octem vinným. Lihový ocet obsahuje 5 % kyseliny, obsah zbytkového alkoholu bývá až 0,5 % obj.
Použití v gastronomii
Lihový ocet se přidává do omáček, majonéz, ochucují se jím jemnější pokrmy, patří i do polévek.Lihový ocet nesmí chybět při nakládání zeleniny a při zavařování okurek.
Pro nakládání je ideální svým složením, díky kterému dokáže uchovat potraviny konzervované a nedopustí, aby se v nálevu množily nebezpečné mikroorganizmy.
Dostupnost a skladování
Lihový ocet je k dostání běžně v každém supermarketu.
Uchovává se v temnu, bez přístupu vzduchu.
Léčivé účinky
- působí proti plísňovým onemocněním