Listorožec širokohlavý

Je rozšířený od Rudého moře a východoafrického pobřeží až po Japonsko a Austrálii. Listorožec se cíleně komerčně neloví, je většinou vedlejším produktem výlovu krevet.

Zbarvení těla je světlohnědé, hřbetní krunýř je od zadečku směrem k hlavě rovnoměrně rozšířený, oči jsou umístěné zcela na okraji. Lamely jsou široké, mají půlkruhovitý tvar a několik silných zubů. Tento druh dorůstá do délky max. 25cm, většinou měří méně.

Listorožec širokohlavý se mimo oblast výskytu téměř nevyváží. Maso je velmi chutné, hodí se k vaření, smažení nebo grilování.

 

Z kulinářského hlediska mají význam také listorožci z rodu Parribacus, angl. mitten lobster. Jsou rozšíření po celém světě, do Evropy se však nedováží.

Tělo těchto listorožců je protáhlé, ploché, základní zbarvení je hnědé s hnědočervenými tečkami.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.