Los

Los dává přednost krajině bohaté na jezera, močály a bažiny. Živí se větvemi a listím listnatých stromů, výhonky borovic a vodními rostlinami. Je v posledních letech velmi rozšířen, nemá přirozené nepřátele. Ve Švédsku se losi pravidelně loví. Říje losů začíná v září, lovná sezona trvá od září do listopadu. U nás je los celoročně chráněný.
Samec (losí býk) dosahuje hmotnosti 300-800kg, výška v kohoutku je 2 metry i více. Samice (losí kráva) váží 200-350kg, telata mají hmotnost 60-130kg. Paroží mladších samců je tyčovité, starší kusy mají paroží lopatkovité.

Losí maso má výraznou, příjemnou chuť, vykazuje nízký obsah tuku. Má středně výraznou červenou barvu, je světlejší než maso sobů. Nejžádanější a nejvíce ceněné je maso mladých zvířat. Z losí kýty a plece připravujeme dušené pokrmy, guláše nebo karbanátky.
Losí hřbet se hodí k pečení, připravují se z něj také uzené šunky.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.