Lučina

LUČINA je tradiční český smetanový termizovaný sýr.

Původ a historie

Na českém trhu se Lučina poprvé objevila v roce 1981. Po roce 2000 tento sýr začalo v dalších variantách s různým složením, váhou i balením, vyrábět mnoho mlékáren. Originální sýr Lučina pochází z Povltavských mlékáren a.s. Sedlčany.

Výroba

Lučina se vyrábí ze smetany, mléka a soli, suroviny se doplňují speciální mlékárenskou kulturou. Originální Lučina neobsahuje žádné konzervanty nebo umělé zvýrazňovače chuti. Termizuje se – mléko se 15 vteřin tepelně upravuje v teplotách 27 až 68 °C.

Druhy

- Originál

- Linie

- Jarní kapie - s jemnou paprikou

- Jarní pažitka

- Šunka dvou druhů

- Osteo-aktiv - obsahuje větší množství vápníku

- Pro děti

- Bioaktiv

- Jogurtina

Použití sýru Lučina v gastronomii

Lučina se prodává s i různými příchutěmi, oblíbená je například papriková nebo s pažitkou, případně i jako tvarohové žervé.

Snadno se roztírá, je vhodná jak k namazání na pečivo, tak na přípravu různých pomazánek.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.