Lučina
LUČINA je tradiční český smetanový termizovaný sýr.
Původ a historie
Na českém trhu se Lučina poprvé objevila v roce 1981. Po roce 2000 tento sýr začalo v dalších variantách s různým složením, váhou i balením, vyrábět mnoho mlékáren. Originální sýr Lučina pochází z Povltavských mlékáren a.s. Sedlčany.
Výroba
Lučina se vyrábí ze smetany, mléka a soli, suroviny se doplňují speciální mlékárenskou kulturou. Originální Lučina neobsahuje žádné konzervanty nebo umělé zvýrazňovače chuti. Termizuje se – mléko se 15 vteřin tepelně upravuje v teplotách 27 až 68 °C.
Druhy
- Originál
- Linie
- Jarní kapie - s jemnou paprikou
- Jarní pažitka
- Šunka dvou druhů
- Osteo-aktiv - obsahuje větší množství vápníku
- Pro děti
- Bioaktiv
- Jogurtina
Použití sýru Lučina v gastronomii
Lučina se prodává s i různými příchutěmi, oblíbená je například papriková nebo s pažitkou, případně i jako tvarohové žervé.
Snadno se roztírá, je vhodná jak k namazání na pečivo, tak na přípravu různých pomazánek.