Mahón-Menorca

MAHÓN-MENORCA je polopevný španělský sýr určený ke krájení. Tento sýr je pojmenovaný podle přístavu Mahon na ostrově Minorca.

Vzhled, chuť, vůně…

Má tvar kvádru, jeho rohy jsou zaoblené. Jeho hmotnost je 1-4 kg. Těsto má barvu slonové kosti, je lesklé a málo elastické. Kůrka je oranžově žlutá a díky vtírání olivového oleje má v sobě tmavé rýhy.

Tento sýr má lehce nakyslou, slanou příchuť a typickou lehkou vůni moře. Obsah tuku v sušině je 38 %.

Výroba

Manorca se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka zahřátého na 33 °C a sráženého živočišným fermentem. Nadrcená sýřenina se míchá, tvaruje a poté vkládá do solného roztoku.

Sýr za pravidelného obracení zraje nejméně 3 týdny ve speciálních sklepeních.

Použití sýru Mahón v gastronomii

Výborně chutná s chlebem, používá se i k ochucení omáček, polévek, nákypů a masových jídel.

Dostupnost a skladování

Mahón lze zakoupit ve pouze specializovaných prodejnách.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.