Mainzer Käse

MAINZER KÄSE je sýr z kyselého mléka původem z Německa.

Původ a historie

Výroba tohoto sýra byla vynalezena v roce 1813 farmářem Kaulem, který jej prodával na trzích v Mohuči. Popularita sýru rostla, a tak na přelomu století se sýr začal vyrábět si v 25 farmách v sousedních vesnicích.

Sýr v té době přinesl do oblasti ekonomický boom a ještě dodnes jsou na tradici Mainzer Käse místní náležitě hrdí.

Vzhled, chuť, vůně…

Tvar sýru je kulatý, jeho hmotnost je 20-200 g. Těsto je pevné až mazlavé, má žlutou barvu a kůrka je tenká, pokrytá bílou plísní nebo červeným mazem.

Obsah tuku v sušině je 0,5 %. Vyzrálý sýr voní pronikavě, sýr z kyselého mléka má nakyslé aroma a pikantní chuť.

Výroba

Tento sýr se vyrábí z odtučněného a pasterizovaného kravského mléka a je zpracováván ručně. Po přidání kyseliny mléčné se mléko lehce zahřívá, poté se oddělí syrovátka a sýřenina se přenáší do forem. Těsto se osolí a může se k němu přidat kmín.

Sýr zraje jeden týden. Během tohoto procesu se povrch postřikuje plísněmi typu camembert nebo kulturami červeného mazu.

Použití Manizer Käse v gastronomii

Tento sýr je vhodný k tmavému chlebu, lze použít do salátů nebo se nakládá do směsi oleje, octa, cibule, pepře a soli.

Dostupnost a skladování

Tento sýr je běžně k dostání.

Uchovává se v chladničce v dobře uzavřené sklenici. Vydrží tak i několik dní.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.