Mainzer Käse
MAINZER KÄSE je sýr z kyselého mléka původem z Německa.
Původ a historie
Výroba tohoto sýra byla vynalezena v roce 1813 farmářem Kaulem, který jej prodával na trzích v Mohuči. Popularita sýru rostla, a tak na přelomu století se sýr začal vyrábět si v 25 farmách v sousedních vesnicích.
Sýr v té době přinesl do oblasti ekonomický boom a ještě dodnes jsou na tradici Mainzer Käse místní náležitě hrdí.
Vzhled, chuť, vůně…
Tvar sýru je kulatý, jeho hmotnost je 20-200 g. Těsto je pevné až mazlavé, má žlutou barvu a kůrka je tenká, pokrytá bílou plísní nebo červeným mazem.
Obsah tuku v sušině je 0,5 %. Vyzrálý sýr voní pronikavě, sýr z kyselého mléka má nakyslé aroma a pikantní chuť.
Výroba
Tento sýr se vyrábí z odtučněného a pasterizovaného kravského mléka a je zpracováván ručně. Po přidání kyseliny mléčné se mléko lehce zahřívá, poté se oddělí syrovátka a sýřenina se přenáší do forem. Těsto se osolí a může se k němu přidat kmín.
Sýr zraje jeden týden. Během tohoto procesu se povrch postřikuje plísněmi typu camembert nebo kulturami červeného mazu.
Použití Manizer Käse v gastronomii
Tento sýr je vhodný k tmavému chlebu, lze použít do salátů nebo se nakládá do směsi oleje, octa, cibule, pepře a soli.
Dostupnost a skladování
Tento sýr je běžně k dostání.
Uchovává se v chladničce v dobře uzavřené sklenici. Vydrží tak i několik dní.