Makový olej
MAKOVÝ OLEJ – je jedlý rostlinný olej, který získáváme ze semen máku setého, latinsky Papaver somniferum.
Původ a historie
Již arabští lékaři znali účinky opia. Původ máku je neznámý, ale pravděpodobně pochází z Přední až Střední Asie. Odvar z makovic se používal jako tišící prostředek.
Současnost
Makový olej lisovaný za studena není u nás příliš rozšířený, častěji se používá v kuchyních Francie a Německa.
Vzhled, chuť a vůně…
Tento olej má velmi jemnou, mírně natrpklou chuť máku. Jeho barva je světle žlutá.
Zdraví a vitamíny
Semena máku obsahují 45–50 % oleje.Má vysoký obsah kyseliny linolové, dále obsahuje kyselinu linolenovou a vitamin E – 5 mg na 100 ml oleje.
Makový olej je dobře stravitelný a nemá žádné omamné účinky.
Makové semeno obsahuje zvlášť vysoké dávky jiných tokoferolů, než je vitamin E (alfa-tokoferol).
V porovnání s jinými rostlinnými oleji obsahuje jen mírné množství fytosterolů.
Použití makového oleje v gastronomii
Makový olej se používá zejména do sladkých pokrmů, dezertů a do pečiva, může posloužit jako dochucovadlo ovocných polévek.
Dostupnost a skladování
Makový olej je k dostání pouze ve specializovaných prodejnách nebo v prodejnách se zdravou výživou. Makový olej patří k nejdražším olejům. Uchovává se v temnu a chladu.
Léčivé účinky
- pomáhá zlepšit kvalitu vlasů
- zmírňuje pálení žáhy
- pomáhá pří neurózách
- uvolňuje svalové křeče
- tlumí bolesti v týlu hlavy