Makový olej

MAKOVÝ OLEJ – je jedlý rostlinný olej, který získáváme ze semen máku setého, latinsky Papaver somniferum.

Původ a historie

Již arabští lékaři znali účinky opia. Původ máku je neznámý, ale pravděpodobně pochází z Přední až Střední Asie. Odvar z makovic  se používal jako tišící prostředek.

Současnost

Makový olej lisovaný za studena není u nás příliš rozšířený, častěji se používá v kuchyních Francie a Německa.

Vzhled, chuť a vůně…

Tento olej má velmi jemnou, mírně natrpklou chuť máku. Jeho barva je světle žlutá.

Zdraví a vitamíny

Semena máku obsahují 45–50 % oleje.Má vysoký obsah kyseliny linolové, dále obsahuje kyselinu linolenovou a vitamin E – 5 mg na 100 ml oleje.

Makový olej je dobře stravitelný a nemá žádné omamné účinky.

Makové semeno obsahuje zvlášť vysoké dávky jiných tokoferolů, než je vitamin E (alfa-tokoferol).

V porovnání s jinými rostlinnými oleji obsahuje jen mírné množství fytosterolů.

Použití makového oleje v gastronomii

Makový olej se používá zejména do sladkých pokrmů, dezertů a do pečiva, může posloužit jako dochucovadlo ovocných polévek.

Dostupnost a skladování

Makový olej je k dostání pouze ve specializovaných prodejnách nebo v prodejnách se zdravou výživou. Makový olej patří k nejdražším olejům. Uchovává se v temnu a chladu.

Léčivé účinky

- pomáhá zlepšit kvalitu vlasů

- zmírňuje pálení žáhy

- pomáhá pří neurózách

- uvolňuje svalové křeče

- tlumí bolesti v týlu hlavy

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.