Makrela obecná

Je rozšířená od Norska po Maroko, ve Středozemním a Černém moři. Žije v otevřeném moři, začátkem léta, když se tře, přemísťuje se blíže k pobřeží.

Makrela obecná je dobrým plavcem. Hlavním poznávacím znakem tohoto druhu je nepravidelná kresba z tmavých pruhů na modrozeleném hřbetě. Ryby dorůstají do délky 50cm, většinou měří jen 30cm. Hřbetní ploutve jsou umístěné těsně za sebou, ocasní ploutev je vykrojená.

Maso makrely obecné je velmi tučné, rychle podléhá zkáze. Čerstvé ryby mají lesklou a pevnou kůži, jasné oči a jasně červené žábry. Z kulinářského hlediska jsou makrely všestranné. Hodí se k dušení v troubě, pečení a grilování.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.