Manchego

MANCHEGO je tvrdý sýr původem za Španělska.

Původ

Manchego se vyrábí ve španělském regionu La Mancha Španělska, který byl také domovem literární postavy Dona Quijota. Je to jeden z nejpopulárnějších španělských sýrů.

Vzhled, chuť, vůně…

Sýr má tvar válce o průměru 25 cm, výšce 8 cm a hmotnosti 2,5-3 kg. Těsto je pevné, málo pružné, s malým počtem ok, má barvu slonové kosti. Kůrka je žlutá, pokud se ale sýr vkládá do olivového oleje, má povrch černý.

Manchego chutná výrazně kořeněně, čím je zralejší, tím je chuť pikantnější. Obsah tuku v sušině je 55 %. 

Výroba

Manchego se vyrábí z pasterizovaného ovčího mléka, sráženého za přidání přírodního syřidla při teplotě 28-32 °C. Po promíchání sýřeniny a odkapání syrovátky se hmota lisuje, překládá do forem a znovu se lisuje. Následuje uložení do solné lázně na 24 hodin. Při teplotě 8-12 °C a vlhkosti vzduchu 80-85 % zrají prosolené bochníky nejméně 2 měsíce.

Druhy

Podle doby zrání dělíme Manchego na tři druhy:

Semi Curado – mladý sýr, který zraje kolem 3 měsíců, je pružný, jeho chuť připomíná ovoce a trávu.

Curado - zraje 6 měsíců a získává karamelovo-ořechovou chuť. Má i vyšší kyselost.

Viejo - sýr Manchego zrající více než 1 rok, získává hrudkovitou struktura a jeho vnitřek nabývá barvy karamelu. Má sladkou a intenzivní chuť.

Použití sýru Manchego v gastronomii

Sýr je vhodný pro ochucení polévek, omáček, nákypů i masových pokrmů.

Dostupnost a skladování

Lze jej koupit ve specializovaných prodejnách se sýry nebo ve velkých supermarketech. Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.