Mandlový olej

MANDLOVÝ OLEJ – je jedním z nejcennějších rostlinných olejů, který se získává lisováním semen mandloně.

Výroba

Známe mandlový olej lisovaný za studena a rafinovaný mandlový olej – ten se používá v kosmetickém průmyslu.

Vzhled, chuť a vůně…

Mandlový olej chutná jemně nasládle, decentně ořechově a má světle žlutou barvu.

Jeho konzistence je mazlavá.

Zdraví a vitamíny

Mandlový olej má vysoký podíl jednoduchých nenasycených mastných kyselin, je také bohatý na vitamin E. Dále obsahuje vitaminy A a mnoho minerálů – draslík, vápník, hořčík, fosfor, síru, kyselinu olejovou, linolovou a palmitovou a glycerín.

Použití mandlového oleje v gastronomii

Ke smažení je škoda jej používat, hodí se do marinád, zálivek, do studených polévek.

V orientální kuchyni se používá do dezertů.

Pár lžiček mandlového oleje lze přidat i do těsta na pečivo. Hodí se do sladkých pokrmů, pomazánek, dressingů, k úpravám masa, ryb a sýrů. Také do ovocných salátů.

Olej ze sladkých mandlí se používá v menší míře jako stolní olej, většinou ke zjemnění pokrmů studené kuchyně, a v cukrárenství, například do zákusků. Olej z hořkých mandlí slouží v malém množstvích jako aromatická látka do likérů a potravin. Nejlepší využití nachází při přípravě dezertů.

Dostupnost a skladování

K dostání je v prodejnách se zdravou výživou. Uchovává se v temnu a chladu.

Léčivé účinky

- zklidňuje podrážděnou dětskou pokožku (vhodný pro miminka od prvních dnů po narození)

- je účinný při ošetřování hrubé kůže a popálenin

- zlepšuje akné a ekzémy

- regeneruje pokožku spálenou slunečním zářením

- pokožce dodává pocit hebkosti, mírní podráždění a chrání ji

- pomáhá především suché kůži se sklony k olupování, svědění a popraskání

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.