Mandlový olej
MANDLOVÝ OLEJ – je jedním z nejcennějších rostlinných olejů, který se získává lisováním semen mandloně.
Výroba
Známe mandlový olej lisovaný za studena a rafinovaný mandlový olej – ten se používá v kosmetickém průmyslu.
Vzhled, chuť a vůně…
Mandlový olej chutná jemně nasládle, decentně ořechově a má světle žlutou barvu.
Jeho konzistence je mazlavá.
Zdraví a vitamíny
Mandlový olej má vysoký podíl jednoduchých nenasycených mastných kyselin, je také bohatý na vitamin E. Dále obsahuje vitaminy A a mnoho minerálů – draslík, vápník, hořčík, fosfor, síru, kyselinu olejovou, linolovou a palmitovou a glycerín.
Použití mandlového oleje v gastronomii
Ke smažení je škoda jej používat, hodí se do marinád, zálivek, do studených polévek.
V orientální kuchyni se používá do dezertů.
Pár lžiček mandlového oleje lze přidat i do těsta na pečivo. Hodí se do sladkých pokrmů, pomazánek, dressingů, k úpravám masa, ryb a sýrů. Také do ovocných salátů.
Olej ze sladkých mandlí se používá v menší míře jako stolní olej, většinou ke zjemnění pokrmů studené kuchyně, a v cukrárenství, například do zákusků. Olej z hořkých mandlí slouží v malém množstvích jako aromatická látka do likérů a potravin. Nejlepší využití nachází při přípravě dezertů.
Dostupnost a skladování
K dostání je v prodejnách se zdravou výživou. Uchovává se v temnu a chladu.
Léčivé účinky
- zklidňuje podrážděnou dětskou pokožku (vhodný pro miminka od prvních dnů po narození)
- je účinný při ošetřování hrubé kůže a popálenin
- zlepšuje akné a ekzémy
- regeneruje pokožku spálenou slunečním zářením
- pokožce dodává pocit hebkosti, mírní podráždění a chrání ji
- pomáhá především suché kůži se sklony k olupování, svědění a popraskání