Mangovník indický (amchyr)

Plody mangovníku patří k nejoblíbenějším druhům tropického ovoce. Konzumují se za syrova, připravuje se z nich také chutney nebo se nakládají. Mango  pochází z Indie. Koření zvané amchyr se připravuje z kyselých nezralých plodů, které se po nakrájení na plátky suší na slunci a nakonec se umelou na prášek. Amchyr dodává pokrmům kyselou příchuť. Používá se běžně v Indii jako koření do vegetariánských pokrmů a dušené zeleniny. Přidává se i do polévek a do sladkých náplní. V západní Evropě je amchyr k dostání v podobě prášku ve většině indických obchodů.

Plátky – nezralá manga nakrájená na plátky se usuší. Sušením získají plátky světle hnědou barvu.

Prášek – je hrudkovitý, pískově zbarvený. Vůně je nevýrazná, chuť ostrá a kyselá, podobná citronu nebo limetce.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.