Maroilles
MAROILLES je měkký sýr původem z Francie.
Původ a historie
Dle legendy vynalezl tento sýr již v 10. století jistý mnich v opatství Maroilles na severu Francie. Sýr se rychle proslavil a dostal se i na hodovní tabuli králů.
Dodnes se sýr vyrábí v místních regionech Pikardie a Nord-Pas-de-Calais.
Vzhled, chuť, vůně…
Maroilles svým tvarem připomíná dlažební kostku, hrana má délku 13 cm a výšku 6 cm. Jeho hmotnost je asi 720 g. Vyrábí se ale ještě v dalších třech provedeních.
Tento sýr má výraznou kořeněnou chuť a velmi pronikavou vůni. Obsah tuku v sušině je 45 %.
Výroba
Tento sýr je vyroben z kravského mléka sráženého syřidlem. Po odkapání syrovátky se hmota vytvaruje a omývá se solankou. Poté se sýr ve tvaru kostek překládá do vzdušné sušárny. Zde se během 8-10 dnů vytvoří na povrchu sýru slabý plísňový povlak. Ten se omýváním a kartáčováním odstraní a sýr dalších 3-5 týdnů zraje ve sklepeních.
Použití sýru Maroilles v gastronomii
Maroilles je vhodný zejména pro přípravu sýrových koláčů, ideální je podávat jej na závěr oběda.
Dostupnost a skladování
Maroilles je k dostání ve specializovaných obchodech.
Sýr je určen k rychlé spotřebě, lze jej ale uchovat přes noc v chladničce, pokud je zabalený do pergamenu a uzavřený v nádobě.