Mascarpone
MASCARPONE je čerstvý sýr z Lombardie v Itálii.
Vzhled, chuť, vůně…
Mascarpone se podobá jemnému tvarohu, je dobře roztíratelný, krémový. Těsto má bíložlutou barvu. Obsah tuku v sušině je 60 %. Tento sýr chutná po čerstvé smetaně, je velmi lahodný.
Výroba
Mascarpone se vyrábí se ze smetany s obsahem tuku 30 %. Smetana se po zahřátí na 90 °C sráží citronovou šťávou, poté se hmota nechá odkapat a vychladlá se plní do prodejních obalů.
Použití Mascarpone v gastronomii
Tento sýr můžeme použít k přípravě sladkých i slaných pokrmů, zlepšuje chuť, aniž by ji zkresloval. Míchá se s kávou či kakaem a neobejde se bez něj tradiční tiramisu. Dobře také chutná s ančovičkami, hořčicí a kořením.
Je v hodný k přípravě pudinků, dezertových krémů a omáček. Lze jej podávat i samostatně s ovocem, medem či sirupem.
Dostupnost a skladování
Mascarpone je běžně k dostání v supermarketech.
Uchovává se v chladničce. Po otevření je potřeba obal znovu dobře uzavřít.
.