Mník modrý

Je rozšířený od severního Norska a jižního Islandu až po jihozápadní pobřeží Irska. Jedná se o hlubinnou rybu, zdržuje se v hloubkách od 200 do 1500m.

Mník modrý má štíhlé, úhořovité tělo a velké oči. Ryby dorůstají do délky max. 1,50m.

Maso je libové, pevné, bílé. Filetovaný mník modrý je vhodný ke smažení na másle a k dušení. Při dušení v troubě je třeba přidat tuk.

 

Menší hospodářský význam má mník středomořský. Pouze regionální význam má mník třívousý, jeho maso ale nemá dlouhou trvanlivost. Oba druhy ryb mají velmi chutné maso.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.