Mník mořský

Je rozšířený od Barentsova moře a Islandu po Biskajský záliv. Ojediněle se vyskytuje také v západním Středomoří a v severozápadním Atlantiku. Hlavní oblasti výlovu mníka mořského jsou v severním Atlantiku.

Tělo ryb je protáhlé, na bradě je malý vousek. Hřbetní ploutve jsou dvě, zadní ploutev odpovídá asi polovině délky těla. Hřbet je zbarvený tmavě, hnědozeleně, jsou na něm skvrny. Břicho je světlejší. Ryby dorůstají do délky max. 2m a dosahují hmotnosti 30kg. Většinou měří do 1,80m.

Maso mníka mořského má hrubší strukturu. Prodává se většinou čerstvé a filetované nebo mražené. Filetovaný mník je vhodný ke smažení a fritování. Patří k cenově výhodnějším mořským rybám.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.