Mníkovec bílý

Je rozšířený v severovýchodním Atlantiku, ve Středozemním moři a v Jaderském moři. Zřídka se vyskytuje také v Severním moři. Větší význam jako konzumní ryba má mníkovec bílý jen ve Středomoří.

Poznávacím znakem ryb je špičatá přední hřbetní ploutev a dlouhé, vidlicovitě rozvětvené, vláknovité břišní ploutve. Ryby dorůstají do délky max. 1m.

Maso je chutné, filety z větších ryb jsou vhodné ke smažení, kotlety se hodí na přípravu ragú. Nejčastěji se maso mníkovce bílého zpracovává na rybí moučku.

 

K podobným druhům patří mníkovec obecný  ( Phycis phycis ), vyskytující se ve Středomoří. Nazývá se častěji treska růžová. Dále mníkovec červenavý ( Urophycis chuss ), který se loví především u pobřeží Severní Karolíny.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.