Mochi
MOCHI (čteme moči) je jiný název pro Sweet rice, tedy typ krátkozrnné rýže (Oryza sativa).
Výskyt a historie
Sweet rice (česky sladká rýže) se pěstuje především v jižní a jihovýchodní Asii, kde je známá již více než tisíc let.
Vzhled a vlastnosti
Rýže Mochi má krátká a zakulacená matně bílá zrna, která po uvaření ztrácí svůj tvar a stávají se velmi lepkavými.
Použití Mochi v gastronomii
Sladká rýže se používá k přípravě sladkých pokrmů, jako jsou rýžové pudinky, nákypy apod.
Označení Mochi odkazuje na japonskou pochutinu mochi, která se vyrábí právě z této rýže. Jedná se o uvařenou rýži, která se po speciálním roztlučení stává sladkou pastou, z níž se tvoří malé koláčky. Obřadnou přípravu koláčků, která probíhá především k oslavám nového roku, označujeme jako Mochitsuki.
Z pasty mochi se vyrábějí další japonské cukrovinky, např. daifuku, wagashi, mochigashi apod. populární je také zmrzlina zabalená v této pastě.
Ač se nám to může zdát podivné, sladká rýžová hmota moči se přidává i do tradičních japonských polévek místo klasických nudlí.