Mondseer

MONDSEER je sýr určený ke krájení původem z Rakouska.

Původ a historie

Mondseer, též známý jako Schachtelkase vznikl v 19. století a je pojmenován po městě Mondsee, ve kterém se poprvé začal vyrábět.

Vzhled, chuť, vůně…

Sýr má kulatý tvar, výšku hrany 6 cm a hmotnost 1 kg. Těsto s malými oky je pevné, kůrka je suchá, načervenalá. Obsah tuku v sušině je 45 %. Mondseer je aromatický a pikantní.

Výroba

Vyrábí se z kravského mléka, které se po sražení krájí na zrna a přenáší do formy. Během zrání se sýr potírá solankou a červenými kulturami. Tento proces probíhá ve sklepeních a trvá 4-6 týdnů. Červený maz se před balením odstraní a kůra se suší.

Použití sýru Mondseer v gastronomii

Tento sýr je velmi oblíbený zejména v rakouské kuchyni, kde je speciálně určen k výrobě salátů, sýrových mís a gratinovaných pokrmů. Výborně Mondseer chutná s tmavým chlebem, rajčaty a slaninou. Je vhodný i na vaření.

Dostupnost a skladování

K dostání je tento sýr pouze ve specializovaných prodejnách.

Uchovává se v chladničce uložený do umělohmotné nádoby.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.