Mondseer
MONDSEER je sýr určený ke krájení původem z Rakouska.
Původ a historie
Mondseer, též známý jako Schachtelkase vznikl v 19. století a je pojmenován po městě Mondsee, ve kterém se poprvé začal vyrábět.
Vzhled, chuť, vůně…
Sýr má kulatý tvar, výšku hrany 6 cm a hmotnost 1 kg. Těsto s malými oky je pevné, kůrka je suchá, načervenalá. Obsah tuku v sušině je 45 %. Mondseer je aromatický a pikantní.
Výroba
Vyrábí se z kravského mléka, které se po sražení krájí na zrna a přenáší do formy. Během zrání se sýr potírá solankou a červenými kulturami. Tento proces probíhá ve sklepeních a trvá 4-6 týdnů. Červený maz se před balením odstraní a kůra se suší.
Použití sýru Mondseer v gastronomii
Tento sýr je velmi oblíbený zejména v rakouské kuchyni, kde je speciálně určen k výrobě salátů, sýrových mís a gratinovaných pokrmů. Výborně Mondseer chutná s tmavým chlebem, rajčaty a slaninou. Je vhodný i na vaření.
Dostupnost a skladování
K dostání je tento sýr pouze ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se v chladničce uložený do umělohmotné nádoby.