Mont d´Or
Jde o měkký sýr s bílou plísní. Pochází z Francie. Vyrábí se ručně z kravského mléka, které se sráží syřidlem. Po vytvarování se sýřenina vkládá do obručí ze smrkového dřeva a na smrkových prknech ve sklepeních sýr také zraje. Během tohoto procesu se do něj vtírá slaná voda a často se obrací. Zrání trvá 3 týdny. Mont d´Or má tvar malého kola, průměr 20-30cm, výšku 3-5cm a hmotnost 500g-3kg. Prodává se opásán proužkem smrkové kůry. Obsah tuku v sušině je 45%. Chuť sýru je lehce nakyslá a trpká, lehce voní po pryskyřici. Je vhodné podávat jej na závěr oběda, používá se ale i k ochucení polévek a omáček nebo na zapékání. Je k dostání ve specializovaných prodejnách se sýry. Dobře zabalený se může krátkou dobu uchovávat v chladničce.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.