Montasio
MONTASIO je tvrdý sýr pocházející z Itálie.
Původ a historie
Montasio pochází z horských provincií Friuli Venezia Giulia a Veneto na severu Itálie. Od roku 1986 nese sýr ochranné označení PDO.
Vzhled, chuť, vůně…
Montasio má tvar kulatého bochníku o průměru 30-35 cm, výšce 8 cm a hmotnosti 6-8 kg. Stolní sýr má jednolité těsto s málo oky, sýr na strouhání je drobivý s velmi malým počtem ok. Těsto má světlou slámovou barvu a kůrka je hladká.
Tento sýr chutná kořeněně, mírně ovocně až ořechově. Obsah tuku v sušině je 40 %.
Výroba
Montasio se vyrábí z kravského mléka sráženého syřidlem. Vzniklá sýřenina se za stálého míchání dohřívá, poté se vytvaruje a vylisuje. Bochníky se solí nasucho nebo solankou. Při teplotě 8 °C zrají prvních 30 dnů, potom se teplota zvyšuje. Sýr zraje 2-5 měsíců, varianta určená na strouhání zraje až 12 měsíců.
Použití sýru Montasio v gastronomii
Výborně se tento sýr hodí ke chlebu, vyzrálejší sýr je vhodný i na zapékání.
Dostupnost a skladování
K dostání je tento sýr ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.