Montasio

MONTASIO je tvrdý sýr pocházející z Itálie.

Původ a historie

Montasio pochází z horských provincií Friuli Venezia Giulia a Veneto na severu Itálie. Od roku 1986 nese sýr ochranné označení PDO.

Vzhled, chuť, vůně…

Montasio má tvar kulatého bochníku o průměru 30-35 cm, výšce 8 cm a hmotnosti 6-8 kg. Stolní sýr má jednolité těsto s málo oky, sýr na strouhání je drobivý s velmi malým počtem ok. Těsto má světlou slámovou barvu a kůrka je hladká. 

Tento sýr chutná kořeněně, mírně ovocně až ořechově. Obsah tuku v sušině je 40 %.

Výroba

Montasio se vyrábí z kravského mléka sráženého syřidlem. Vzniklá sýřenina se za stálého míchání dohřívá, poté se vytvaruje a vylisuje. Bochníky se solí nasucho nebo solankou. Při teplotě 8 °C zrají prvních 30 dnů, potom se teplota zvyšuje. Sýr zraje 2-5 měsíců, varianta určená na strouhání zraje až 12 měsíců.

Použití sýru Montasio v gastronomii

Výborně se tento sýr hodí ke chlebu, vyzrálejší sýr je vhodný i na zapékání.

Dostupnost a skladování

K dostání je tento sýr ve specializovaných prodejnách.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.