Morbier

MORBIER je sýr určený ke krájení původem z Francie.

Vzhled, chuť, vůně…

Morbier má tvar mlýnského kola, průměr 35-40 cm, výšku 6-8 cm a hmotnost 8-10 kg. Uprostřed sýru je vodorovný proužek popela, kůrka je oranžová a světle šedá, vnitřek sýru má barvu slonovinové kosti. Obsah tuku v sušině je 45 %.

Tento sýr má jemnou chuť s nádechem sena a ořechů.

Výroba

Morbier je vyroben z čerstvého kravského mléka. Sýřenina se ohřívá a lisuje, poté sýr zraje při teplotě 7-15 °C nejméně 45 dní.

Doba zrání může trvat až 9 týdnů, sýr je pak krémovější a jemnější.

Použití sýru Morbier v gastronomii

Výborně se hodí k selskému chlebu, používá se i na zapékání zeleniny. Skvěle doplňuje chuť a vůni vína Pinot Noir.

Dostupnost a skladování

K dostání je ve specializovaných prodejnách.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.