Morbier
MORBIER je sýr určený ke krájení původem z Francie.
Vzhled, chuť, vůně…
Morbier má tvar mlýnského kola, průměr 35-40 cm, výšku 6-8 cm a hmotnost 8-10 kg. Uprostřed sýru je vodorovný proužek popela, kůrka je oranžová a světle šedá, vnitřek sýru má barvu slonovinové kosti. Obsah tuku v sušině je 45 %.
Tento sýr má jemnou chuť s nádechem sena a ořechů.
Výroba
Morbier je vyroben z čerstvého kravského mléka. Sýřenina se ohřívá a lisuje, poté sýr zraje při teplotě 7-15 °C nejméně 45 dní.
Doba zrání může trvat až 9 týdnů, sýr je pak krémovější a jemnější.
Použití sýru Morbier v gastronomii
Výborně se hodí k selskému chlebu, používá se i na zapékání zeleniny. Skvěle doplňuje chuť a vůni vína Pinot Noir.
Dostupnost a skladování
K dostání je ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.