Muflon

Mufloní zvěř je nejmenším zástupcem divoce žijících ovcí. Mufloni jsou rozšíření ve Francii, Německu, Rakousku, Česku, Slovensku, Maďarsku a Chorvatsku. U nás se vyskytují i ve volné přírodě, chovají se ale i v oborách. Živí se trávou, bylinami a listím. Říje u muflonů začíná v listopadu až prosinci. Hlavní doba lovu trvá od srpna do konce prosince.

Mufloni dosahují výšky v kohoutku až 80cm. Samci váží 35-50kg, muflonky 25-40kg a muflončata 12-18kg. Na hlavě mají mufloni mohutné, šnekovitě stočené rohy (toulce).

 

Mufloní maso

Maso mufloní zvěře je aromatické, považuje se za nejlepší evropskou zvěřinu. Nejlepší je maso z mladých kusů a z muflončat.

 

Části mufloního masa

Mufloní hřbet

Hřbet mufloní zvěře může vážit 3-4kg, proto se vcelku připravuje jen málokdy.

Filety z vykostěného hřbetu slouží vcelku k přípravě pečeně, po nakrájení z nich připravujeme smažené medailonky nebo steaky na gril.

 

Mufloní plec

Plec po rozdělení na jednotlivé části je vhodná k pečení, dušení, k přípravě ragú nebo guláše.

 

Mufloní kýta

Kýta vcelku (i s kolenem) může vážit 3-4kg, rozděluje se většinou na části. Maso je červené, jemně vláknité a velmi šťavnaté. Připravujeme z něj pečeni nebo je vhodné na přípravu smažených steaků.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.