Munster
MUNSTER je měkký sýr původem z Francie.
Původ a historie
Sýr je pojmenován podle městečka Munster, kde se tento sýr vyráběl v opatství Vosgain již od středověku. Doposud je Munster vyráběn z krav, které žijí v oblasti mezi Alsaskem, Lorraine a Franche-Comté ve Francii a je nositelem ochranné značky původu AOC.
Vzhled, chuť, vůně…
Munster má kulatý tvar, vyrábí se ve dvou velikostech. Těsto má žlutou barvu, je krémové a mazlavé. Kůrka je omývaná, s červenou plísňovou kulturou.
Chuť tohoto sýru je robustní, výrazně aromatická. Čím je zralejší, tím je jeho typická vůně pronikavější. Obsah tuku v sušině je 45 %.
Výroba
Tento sýr je vyroben z kravského mléka sráženého syřidlem. Sýřenina se přenáší do forem a nechává se odkapávat syrovátka. Sýr se poté solí a ve sklepeních zraje nejméně 21 dní. Během tohoto procesu se sýr každé dva dny omývá a obrací.
Použití sýru Munster v gastronomii
Nejlépe chutná se selským kmínovým chlebem, lze použít i do omelet a koláčů.
Munster nejlépe doplňuje plná červená vína a je také dobrý v kombinaci s bramborem, salátem či jemně nakrájenou cibulkou.
Dostupnost a skladování
Je k dostání jak ve specializovaných prodejnách, tak i v obchodech s potravinami.
Uchovává se v chladničce, zabalený do papíru a uzavřený v umělohmotné nádobě.