Munster

MUNSTER je měkký sýr původem z Francie.

Původ a historie

Sýr je pojmenován podle městečka Munster, kde se tento sýr vyráběl v opatství Vosgain již od středověku. Doposud je Munster vyráběn z krav, které žijí v oblasti mezi Alsaskem, Lorraine a Franche-Comté ve Francii a je nositelem ochranné značky původu AOC.

Vzhled, chuť, vůně…

Munster má kulatý tvar, vyrábí se ve dvou velikostech. Těsto má žlutou barvu, je krémové a mazlavé. Kůrka je omývaná, s červenou plísňovou kulturou.

Chuť tohoto sýru je robustní, výrazně aromatická. Čím je zralejší, tím je jeho typická vůně pronikavější. Obsah tuku v sušině je 45 %.

Výroba

Tento sýr je vyroben z kravského mléka sráženého syřidlem. Sýřenina se přenáší do forem a nechává se odkapávat syrovátka. Sýr se poté solí a ve sklepeních zraje nejméně 21 dní. Během tohoto procesu se sýr každé dva dny omývá a obrací.

Použití sýru Munster v gastronomii

Nejlépe chutná se selským kmínovým chlebem, lze použít i do omelet a koláčů.

Munster nejlépe doplňuje plná červená vína a je také dobrý v kombinaci s bramborem, salátem či jemně nakrájenou cibulkou.

Dostupnost a skladování

Je k dostání jak ve specializovaných prodejnách, tak i v obchodech s potravinami.

Uchovává se v chladničce, zabalený do papíru a uzavřený v umělohmotné nádobě.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.