Musli

Müsli je druh různých jídel, kterých část tvoří obiloviny. Základní müsli je složeno z tepelně nezpracovaných vloček a sušeného ovoce, přidávají se také ořechy, kousky čokolády a jiné přísadami. Cereálie různých druhů jsou tedy jen jednou z částí müsli.

 

Müsli se většinou skládá ze směsi více druhů cereálií a na rozdíl od tzv. křupavých müsli neobsahují žádný tuk a tepelně se neupravují. Mají tak nižší kalorickou hodnotu než křupavé mysli. Konzumují se nejčastěji s mlékem nebo jogurtem, používají se i jako základ pro pečení některých druhů domácího cukroví.

 

Křupavé müsli je směs různých obilnin a tuku, kterou si můžeme vyrobit i sami – stačí smíchat oblíbené cereálie, sekané ořechy, sušené ovoce a med, a vše pak opéct na pánvi nebo v troubě. Směs obsahuje velké množství vlákniny a stimuluje peristaltiku. Používá se s mlékem nebo jogurtem, ale může se využít například i na dorty, zákusky a jiné sladkosti.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.