Neufchâtel
NEUFCHATEL je měkký sýr s bílou plísní pocházející z Francie.
Původ a historie
Tento sýr pochází z vesnice Neufchâtel-en-Bray v severní Normandii a je to jeden z nejstarších francouzských sýrů, jeho historie sahá až k roku 1035. Sýr se vyrábí v několika tvarech a jedním z nich je i tvar srdce.
Legenda vypráví, že se jedna francouzská farmářská dívka během stoleté války zamilovala do anglického vojáka a začala tento sýr vyrábět jako důkaz své nehynoucí lásky.
Vzhled, chuť, vůně…
Sýr se vyrábí v několika variantách tvarů: válec, srdce, čtverec, cihla. Kůru má pokrytou ušlechtilou plísní.
Chuť tohoto sýru je lehce nakyslá, pikantní. Vůně je houbová. Obsah tuku v sušině je 45 %.
Výroba
Tento sýr se vyrábí z kravského mléka, které se po přidání syřidla během 24-36 hodin pomalu sráží. Sýřenina se lehce lisuje, syrovátka tak může rychleji odtékat. Vzniklé těsto se mísí s podrceným plísňovým sýrem a míchá se. Hmota se poté vkládá do forem a solí se. Proces zrání probíhá ve sklepeních a trvá 10-12 dnů.
Použítí sýru Neufchâtel v gastronomii
Sýr se používá zejména ve studené kuchyni, varianta ve tvaru srdce vynikne na sýrových mísách.
Dostupnost a skladování
Je možné jej zakoupit v prodejnách sýrů.
Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenu a uzavřený v umělohmotné nádobě.