Neufchâtel

NEUFCHATEL je měkký sýr s bílou plísní pocházející z Francie.

Původ a historie

Tento sýr pochází z vesnice Neufchâtel-en-Bray v severní Normandii a je to jeden z nejstarších francouzských sýrů, jeho historie sahá až k roku 1035. Sýr se vyrábí v několika tvarech a jedním z nich je i tvar srdce.

Legenda vypráví, že se jedna francouzská farmářská dívka během stoleté války zamilovala do anglického vojáka a začala tento sýr vyrábět jako důkaz své nehynoucí lásky.

Vzhled, chuť, vůně…

Sýr se vyrábí v několika variantách tvarů: válec, srdce, čtverec, cihla. Kůru má pokrytou ušlechtilou plísní. 

Chuť tohoto sýru je lehce nakyslá, pikantní. Vůně je houbová. Obsah tuku v sušině je 45 %.

Výroba

Tento sýr se vyrábí z kravského mléka, které se po přidání syřidla během 24-36 hodin pomalu sráží. Sýřenina se lehce lisuje, syrovátka tak může rychleji odtékat. Vzniklé těsto se mísí s podrceným plísňovým sýrem a míchá se. Hmota se poté vkládá do forem a solí se. Proces zrání probíhá ve sklepeních a trvá 10-12 dnů.

Použítí sýru Neufchâtel v gastronomii

Sýr se používá zejména ve studené kuchyni, varianta ve tvaru srdce vynikne na sýrových mísách.

Dostupnost a skladování

Je možné jej zakoupit v prodejnách sýrů.

Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenu a uzavřený v umělohmotné nádobě.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.