Nishiki a Shirakiku

NISHIKI a SHIRAKIKU jsou mezinárodní názvy pro odrůdy krátkozrnné rýže (Oryza sativa).

Výskyt a historie

Rýže Nishiki se pěstuje na různých místech světa, např. v Itálii nebo ve Spojených státech amerických (stát Kalifornie).

Shirakiku se pěstuje v Japonsku, ale v Kalifornii se s ní setkáte také, jako v předchozím případě.

Vzhled a vlastnosti

Oba druhy rýže mají krátká kulatá bílá zrna s vysokým obsahem škrobu, musí se proto dobře propláchnout. Po uvaření je rýže měkká a lehce lepivá.

Použití v gastronomii

Odrůdy Nishiki a Shirakiku se hodí především k přípravě sushi, ale také skvěle poslouží jako příloha k jakémukoliv japonskému pokrmu, který si žádá vařenou rýži. Dělají se z nich i rýžové kuličky onigiri, které se stejně jako sushi balí do řasy Nori, liší se však tím, že v onigiri je rýže neochucená, zatímco do rýže na sushi se přidává rýžový ocet s cukrem a solí. Uprostřed kuličky se skrývá sušená švestka, losos nebo jiná sladká či slaná pochoutka.

Rýže se před další úpravou musí důkladně propláchnout, abychom ji zbavili přebytečného škrobu. Vaříme ji v rýžovaru nebo v klasickém hrnci nad plamenem a musíme dodržet speciální postup přípravy.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.