Očnatec štíhlý

Vyskytuje se ve východním Atlantiku, hojně ve Středozemním moři a jen zřídka v Severním moři. Ve Středomoří patří očnatec štíhlý k často prodávaným rybám, dováží se pravidelně i do vnitrozemí. Měl by se konzumovat čerstvý, optimální hmotnost porce je 300g.

Oproti jiným mořanovitým nemá očnatec štíhlý vysoký hřbet. Ryby dorůstají do délky 35cm, většinou měří jen 20cm. Boky jsou stříbřité, s 3-5 zlatožlutými podélnými pruhy.

Maso je měkké, snadno se rozmačká. Při odstraňování šupin se  proto ryba nesmí příliš zmáčknout. Očnatec štíhlý je vhodný především ke smažení.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.