Okouník tichomořský

Vyskytuje se v severním Tichomoří, má největší hospodářský význam.

Tělo ryb má světločervené zbarvení, v oblasti hřbetu s tmavým nádechem. Ryby žijí v hloubce do 800m. Okouník tichomořský dorůstá do délky 50cm a dosahuje hmotnosti 1,5-2kg.

Ryby se prodávají čerstvé nebo mražené, zpravidla filetované. Maso má jemnou konzistenci a dobrou chuť. Vhodným způsobem tepelné úpravy je smažení, v Japonsku se maso okouníka tichomořského konzumuje syrové. Hodí se také na přípravu polévek.

 

Dalšími okouníky, kteří mají velký hospodářský význam, jsou okouník aljašský – idiot ( Sebastolobus alascanus ) , čínský okouník China rockfish  ( Sebastes nebulosus ), okouník žlutomasý  ( Sebastes flavius ), dále bocaccio ( Sebastes paucispinis ), vdovský okouník ( Sebastes entomelas )a kanárový okouník  ( Sebastes pinniger ). Jedná se o vynikající konzumní ryby.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.