Olej z dýňových semen
OLEJ Z DÝŇOVÝCH SEMEN – rostlinný olej vyráběný z dýňových semínek lisovaných za studena. Je velice prospěšný našemu zdraví.
Původ a historie
Stejně jako dýně se nejdříve používal v Jižní a Severní Americe, někdy se uvádí jako země původu dýně Indie. Rafinovaný olej z dýňových semen sice existuje, k dostání je ale pouze olej lisovaný za studena. Dlouholetou tradici lisování má olej v rakouském Štýrsku, lisuje se tu už více než 300 let.
Vzhled, chuť a vůně…
Dýňový olej má specifickou zelenohnědou barvu, která může připomínat motorový olej. Tento olej má ořechově-kořeněnou, intenzivní chuť.
Zdraví a vitamíny
Obsahuje kyselinu olejovou, linolovou, linolenovou a vitamin E – 18 mg na 100 ml oleje. Díky vysokému obsahu zinku se dýňový olej využívá k léčbě problémům s prostatou, ale také k léčbě problémů s vlasy, nehty a pokožkou. Dále obsahuje skupiny vitamínů B, C a E a minerály hořčík, vápník, železo, draslík.
Použití dýňového oleje v gastronomii
Používá se ke smažení i k vaření, okoření saláty, polévky i sladké dezerty. Používá se i k dochucení dresinků.
Můžeme z něj připravit pesto či ho přidat do pomazánek. Velmi chutný je s grilovanou zeleninou a pečenými brambory. Hodí se také k sýrům a masu.
Ve sladké kuchyni se dají dýňovým olejem dochutit moučníky, dezerty či ovocné saláty.
Dostupnost a skladování
Dýňový olej je možné zakoupit v dobře zásobených supermarketech.
Uchovává se v temnu a chladu, jeho trvanlivost je až 10 měsíců.
Léčivé účinky
- pomáhá při problémech s prostatou
- zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů i pokožky