Olej z hroznových peciček
HROZNOVÝ OLEJ - olej z hroznových jader, jinak také vinný olej, je rostlinný olej lisovaný z peciček révy vinné, které jsou odpadním produktem při výrobě vína.
Recept na krásu
Hroznový olej se velmi často považuje za recept na zdraví a krásu. Má vynikající omlazující účinky a je výborný pro použití v kuchyni.
Původ a historie
Vyrábí se všude, kde se pěstuje víno. Jeho využití v kosmetice je známé již od středověku. Vinný olej se lisuje z hroznových peciček a v současnosti se vyrábí rafinovaný, extrahovaný a lisovaný za studena.
Vzhled, chuť a vůně…
Olej lisovaný za studena je velmi aromatický a má sytější zelenou barvu než olej rafinovaný. Má světlou barvu a téměř neutrální chuť.
Zdraví a vitamíny
Obsahuje kyselinu linolovou, linolenovou, olejovou a vitamin E - 5mg na 100 ml oleje, dále obsahuje vitamíny A, B, C, F, minerály a proteiny, zinek, měď, selen a retinolovou kyselinu D-12.
Použití hroznového oleje v gastronomii
Olej z hroznových peciček se používá především ve studené kuchyni, hodí se k vinným hroznům, listovým salátům nebo tvarohu. Díky vysokému stupni spalování (216 °C) ho lze použít také ke smažení a na pečení.
Při používání v kuchyni má jedinečnou vlastnost zvyšovat přirozenou chuť jídla potravin. Perfektně se hodí pro marinování masa a ryb.
Dostupnost a skladování
Hroznový olej je k dostání v supermarketech nebo v prodejnách se zdravou výživou.
Uchovává se v temnu, při pokojové teplotě.
Léčivé účinky
- pomáhá snižovat cholesterol, krevní tlak
- prevence proti infarktu
- podporuje metabolismus
- má pozitivní vliv na ledviny
- silný protizánětlivý účinek
- zlepšuje pružnost pokožky