Oliheň obecná (kalmar)
Je rozšířená především ve Středozemním moři. Jiné, podobné druhy se vyskytují ve všech světových mořích.
Oliheň obecná žije v mělkých pobřežních vodách, zřídka se vyskytuje také v hloubkách do 200m. Olihně se sdružují do velkých hejn, která vytvářejí útvary připomínající formace stěhovavých ptáků. I při změně směru zůstávají formace zachované.
Oliheň obecná dorůstá do délky 30-50cm, dosahuje hmotnosti až 2kg. Má hladkou kůži, zbarvení je pískové až hnědé nebo červené. Vnitřní schránka je zredukovaná na listovitý útvar, tzv. kost.
Tyto hlavonožce lze konzumovat syrové, upravené jako sushi nebo sašimi. Maso je pevné, libové. Vhodným způsobem tepelné úpravy je krátké povaření, smažení, grilování nebo fritování. Může se také delší dobu dusit, v závislosti na velikosti 30-45 minut. Maso větších olihní je třeba před smažením naklepat, menší olihně lze tepelně upravovat vcelku. Tělové vaky olihní jsou vhodné k plnění různými nádivkami.
K dalším důležitým druhům z řádu krakatic patří kalmar šípový, rozšířený v Atlantském oceánu. Dále kalmar tichomořský, vyskytující se v Tichomoří.
V Atlantiku a ve Středozemním moři se vyskytují také krátkoploutví kalmaři.
Způsoby tepelné úpravy jsou stejné jako u ostatních druhů krakatic.