Ossau-Iraty Brebis-Pyrénées

OSSAU-IRATY je sýr určený ke krájení původem z Baskicka v severozápadní Francii.

Vzhled, chuť, vůně…

Sýr má tvar válce o průměru 26 cm, výšce 1-14 cm a hmotnosti 4-5 kg. Těsto je pevné, hladké, má bílou barvu. Kůrka je oranžově žlutá až šedá, silná.

Tento sýr chutná po ořeších a bylinkách, má decentní aroma ovčího mléka. Obsah tuku v sušině je 50 %.

Výroba

Tento sýr se vyrábí se z ovčího mléka sráženého syřidlem. Zamíchaná sýřenina se plní do forem, ve kterých se lisuje. Bochníky ochucené hrubou solí zrají při teplotě do 12 °C a vlhkosti vzduchu vyšší než 80 %. Doba zrání je nejméně 3 měsíce.

Použití Ossau-Iraty v gastronomii

Je vhodný pro zapékání gratinovaných jídel a nákypů, k ochucení polévek, lze jej podávat i ke snídani.

Dostupnost a skladování

Tento sýr je k dostání jen zřídka.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.