Ostroun obecný

Je rozšířený ve všech mořích a oceánech mírného pásma. Žije ve velkých hejnech v hloubkách od 10 do 200m. Živí se především rybami. Ostroun obecný se loví v celém areálu rozšíření, z komerčního hlediska je nejdůležitějším druhem.

Ryby mají před každou hřbetní ploutví jedový osten. Podle jeho délky se jednotlivé druhy rozlišují. Hřbet je šedý až hnědošedý, břicho je světlejší. Často jsou na hřbetě ryb tmavé skvrny, mohou ale zcela chybět. Ryby dorůstají do délky 1m.

Ostroun obecný má velmi chutné maso. Zpravidla se ryby prodávají očištěné a vykuchané, bez hlavy a bez kůže. V jižní Evropě jsou k dostání i ostrouni vcelku. Maso je vhodné ke smažení, pošírování, dušení a uzení.

 

Běžně prodávaný na rybích trzích v Itálii a Řecku je světloun  Bonnaterrův ( Dalatias licha ). Jeho maso je ve srovnání s ostrouny a hladkouny podprůměrné kvality.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.