Ovocný ocet

Tento ocet je vyrobený z čerstvého ovoce, ovocného moštu nebo ovocné šťávy. K výrobě se používají jablka, hrušky, švestky, broskve, meruňky, kdoule. Ovocný ocet lze vyrobit také z exotického ovoce, např. z banánů nebo z ananasu. Pro vysoký obsah kyseliny citronové jsou k výrobě octa nevhodné citrusové plody. Ovocný ocet obsahuje nejméně 5% kyseliny, obsah zbytkového alkoholu je až 0,5% obj. Dále obsahuje aromatické látky, zbytkový cukr, stopové prvky, minerální látky a vitamin C z ovocné šťávy. Tento ocet je decentně kyselý a chutná po ovoci, ze kterého byl vyroben. Přidává se do teplých omáček nebo do salátů. Několik kapek kvalitního ovocného octa může ozdobit i zmrzlinový pohár. Ovocné octy jsou k dostání ve specializovaných prodejnách, ale pozor - jestliže první uvedenou položkou přísad je vinný nebo lihový ocet, jedná se o ocet aromatizovaný, nikoliv ovocný.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.