Paprika roční (Capsicum annuum)
Jinak paprika zaleninová, kořeninová, maďarská nebo španělská paprika. Používáme plody se semeny, sušené a mleté. Paprikový prášek dělíme do pěti jakostních stupňů: Sladká paprika - nejpoužívanější ze všech druhů paprik. Polosladká paprika - má ostřejší chuť, je vhodná do masitých pokrmů, např. do guláše. Pálivá paprika - má palčivě ostrou, pronikavou chuť. Lahůdková paprika - je vyrobena z plodů nejvyšší kvality, koření pokrmy jemně aromaticky. Růžová paprika - používá se nejvíce v maďarské a vídeňské kuchyni. Paprika chutná podle stupně kvality jemně aromaticky až velmi ostře. Je nejrozšířenějším kořením maďarské kuchyně. Je vhodná k vepřovému, hovězímu i jehněčímu masu, lze jí ochutit také drůbeží a rybí pokrmy, polévky, saláty nebo sýrová jídla. Pálivými druhy paprik se pokrmy koření až ke konci vaření. Nikdy se paprika nepřidává do vroucího tuku, protože cukr v ní obsažený zkaramelizuje. Paprika bývá k dostání v různých variantách v každém obchodě s potravinami. Uchovává se uzavřená v temnu a chladu.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.