Parma obecná

Parma je rozšířená od Bretaně až po severozápadní pobřeží Černého moře, vyskytuje se i v jihovýchodní Anglii, nenajdeme ji ale v jižní a severní Evropě. Žije v rychle tekoucích řekách s písčitým dnem a čistou, na kyslík bohatou vodou. Zbarvení těla dokáže přizpůsobit barvě dna. Tělo parmy je štíhlé s mírně zploštělou břišní stranou. Ryby dosahují délky až 90cm, běžně ale dorůstají do 50cm. V období od května do června, tedy v období tření parem, je třeba dbát opatrnosti – jikry parem jsou jedovaté a konzumace ryb způsobuje zažívací a střevní potíže. Jed v jikrách nelze zneškodnit ani tepelnou úpravou. Nejlepší je konzumovat parmy na podzim a v zimě. Maso parem má hodně kostí, je ale velmi chutné. Hodí se na všechny způsoby úpravy.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.