Parmigiano reggiano
PARMIGIANO REGGIANO je tvrdý sýr původem z Itálie, jedná se o pravý italský parmezán.
Vzhled, chuť, vůně…
Parmazán má tvar válce o průměru 35-45 cm, výšce 18-24 cm a hmotnosti 24 kg. Těsto má slámovou barvu, zrnitou konzistenci a je při krájení drobivé. Kůrka je zlatožlutá, 6 mm silná. Obsah tuku v sušině je 32 %. Tento sýr není ostrý, ale je přitom pikantní a aromatický.
Výroba
Vyrábí se z kravského mléka, částečně odtučněného, do kterého se přidává přírodní syrovátka bohatá na bakterie kyseliny mléčné. Poté se ještě doplňuje ferment z telecích žaludků. Následuje nařezání sraženého mléka na malá zrna a zahřívání. Sýr se 20-25 dní solí a nejméně 12 měsíců zraje. Nejoptimálnější doba zrání je ale až 20-24 měsíců.
Použití sýru Parmigiano v gastronomii
Po nastrouhání se jím posypávají polévky, těstoviny a rizota, v podobě hoblinek ochutí různé saláty. Dá se konzumovat samotný nebo také s vínem.
Dostupnost a skladování
Je k dostání v dobře zásobených supermarketech.
Uchovává se v chladničce, dobře zabalený do pergamenu a hliníkové fólie. Vydrží tak 1-2 měsíce.