Parmigiano reggiano

PARMIGIANO REGGIANO je tvrdý sýr původem z Itálie, jedná se o pravý italský parmezán.

Vzhled, chuť, vůně…

Parmazán má tvar válce o průměru 35-45 cm, výšce 18-24 cm a hmotnosti 24 kg. Těsto má slámovou barvu, zrnitou konzistenci a je při krájení drobivé. Kůrka je zlatožlutá, 6 mm silná. Obsah tuku v sušině je 32 %. Tento sýr není ostrý, ale je přitom pikantní a aromatický.

Výroba

Vyrábí se z kravského mléka, částečně odtučněného, do kterého se přidává přírodní syrovátka bohatá na bakterie kyseliny mléčné. Poté se ještě doplňuje ferment z telecích žaludků. Následuje nařezání sraženého mléka na malá zrna a zahřívání. Sýr se 20-25 dní solí a nejméně 12 měsíců zraje. Nejoptimálnější doba zrání je ale až 20-24 měsíců.

Použití sýru Parmigiano v gastronomii

Po nastrouhání se jím posypávají polévky, těstoviny a rizota, v podobě hoblinek ochutí různé saláty. Dá se konzumovat samotný nebo také s vínem.

Dostupnost a skladování

Je k dostání v dobře zásobených supermarketech.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený do pergamenu a hliníkové fólie. Vydrží tak 1-2 měsíce.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.