Passendale

PASSENDALE je polopevný sýr určený ke krájení původem z Belgie.

Původ a historie

Sýr se začal vyrábět v belgickém městě Passendale v roce 1932 jednou místní rodinou. V roce 1978 se inspirována tradicí rozjíždí širší produkce v místním bývalém pivovaru.

V roce 1991 je výroba převzata firmou Dutch Campina, v roce 2007 se firma dostává do rukou společnosti Bongrain, která se dostává na vrcholné příčky belgických sýrových žebříčků. Sýr Passendale je v současnosti jeden z nejoblíbenějších sýru v Belgii.

Vzhled, chuť, vůně…

Passendal připomíná bochník selského chleba. Dosahuje hmotnosti až 3 kg. Těsto je vláčné, má žlutou barvu a oka po sýřenině. Kůrka je pokrytá slabou vrstvou bílé plísně, má tmavě žlutou barvu. Tento sýr má jemné až pikantní aroma. Obsah tuku v sušině je 50 %.

Výroba

Vyrábí se z pasterizovaného kravského mléka, které se sráží syřidlem. Nakrájená sýřenina se ukládá do forem ve tvaru chleba, ve kterých se solí. Sýr zraje nejméně 45 dní v prostředí s mírnou vlhkostí vzduchu.

Použití sýru Passendale v gastronomii

Sýr výborně chutná s chlebem, používá se i pro gratinování zeleniny.

Dostupnost a skladování

Passendale je možné zakoupit ve specializovaných prodejnách nebo v prodejnách s větším výběrem sýrů.

Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenu a hliníkové fólie.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.