Pečárka polní

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do října. Klobouk pečárky polní měří 50-120mm, je široce kuželovitý až polokulovitý, potom vyklenutý až plochý, dlouho na okraji podvinutý, v mládí se zbytky vela. Je hladký a lesklý, potom soustředně jemně přitiskle šupinkatý. Zbarvený je bíle, ve stáří s hnědým nádechem. Lupeny jsou volné, světle červenohnědé, později fialově šedé až čokoládově hnědé. Třeň o rozměrech 50-80x10-25mm je válcovitý, na bázi ztenčený, bílý, vláknitý až jemně vločkatý. Prsten je převislý, blanitý, pomíjivý. Dužnina je bílá, na řezu velmi mírně červenající. Má kořennou chuť a houbovou vůni.

Pečárka polní roste hojně, obvykle ve skupinách, na loukách, polích a pastvinách. Vyskytuje se zpravidla na bohatých půdách. Jedná se o proměnlivý druh s několika odrůdami. Typ s výraznými hnědavými šupinami na bílém podkladě je odrůda šupinatá. Typ s bílým, tmavohnědě vláknitým kloboukem je odrůda hnědovláknitá. Mohutnější houba s většími a tlustostěnnými výtrusy se zřetelným klíčním pórem bývá určována jako pečárka pampová.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.