Pecorino romano
PECORINO ROMANO je tvrdý sýr pocházející z Itálie.
Vzhled, chuť, vůně…
Těsto má málo ok, kompaktní strukturu a slámovou barvu. Kůrka je tenká, bývá potažena ochrannou vrstvou. Má barvu slámy nebo slonové kosti. Obsah tuku v sušině je 36 %. Chuť sýru je slaná, aromatická, lehce ostrá a pikantní.
Výroba
Sýr se vyrábí ze sráženého čerstvého ovčího mléka. Solí se solankou nebo za sucha. U tohoto sýru je různá doba zrání. Stolní sýr zraje 5 měsíců, sýr na strouhání zraje nejméně 8 měsíců. Pecorino romano se vyrábí ve tvaru vysokého válce o průměru 25-35 cm a hmotnosti 20-35 kg.
Použití Pecorino romano v gastronomii
Sýr na strouhání má výraznější chuť. Posypávají se jím těstoviny a polévky, mladý pecorino se hodí ke chlebu.
Dostupnost a skladování
K dostání je Pecorino ve specializovaných prodejnách. Uchovává se v chladničce, dobře zabalený. Vydrží tak 1-2 měsíce.