Pecorino romano

PECORINO ROMANO je tvrdý sýr pocházející z Itálie.

Vzhled, chuť, vůně…

Těsto má málo ok, kompaktní strukturu a slámovou barvu. Kůrka je tenká, bývá potažena ochrannou vrstvou. Má barvu slámy nebo slonové kosti. Obsah tuku v sušině je 36 %. Chuť sýru je slaná, aromatická, lehce ostrá a pikantní.

Výroba

Sýr se vyrábí ze sráženého čerstvého ovčího mléka. Solí se solankou nebo za sucha. U tohoto sýru je různá doba zrání. Stolní sýr zraje 5 měsíců, sýr na strouhání zraje nejméně 8 měsíců. Pecorino romano se vyrábí ve tvaru vysokého válce o průměru 25-35 cm a hmotnosti 20-35 kg.

Použití Pecorino romano v gastronomii

Sýr na strouhání má výraznější chuť. Posypávají se jím těstoviny a polévky, mladý pecorino se hodí ke chlebu.

Dostupnost a skladování

K dostání je Pecorino ve specializovaných prodejnách. Uchovává se v chladničce, dobře zabalený. Vydrží tak 1-2 měsíce.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.