Pélardon

PÉLARDON je měkký sýr původem z Francie.

Původ a historie

Pélaron pochází z francouzského regionu Languedoc-Roussillon. Přesná historie tohoto sýru není známá, některé zdroje uvádí jeho existenci již ve středověku, nicméně první prokázané zmínky o sýru Pélardon pocházejí z  18. století.

Vzhled, chuť, vůně…

Pélardon má tvar kulatých bochníčků o průměru 6-7 cm, výšce 2-3 cm a hmotnosti zhruba 60 g. Mladý sýr má těsto krémové a měkké, u staršího sýru je těsto drobivější. Kůrka je jemná, má barvu slonové kosti a po delším zrání obrůstá modrou nebo bílou plísní.

Tento sýr má lehce ořechovou příchuť a typickou kozí vůni s medovým či květinovým aroma. Obsah tuku v sušině je 45 %.

Výroba

Pélardon je vyroben z čerstvého kozího mléka. Sýřenina se po sražení vkládá do forem a nechává se odtéci syrovátka. Hmota se poté solí a sýr zraje nejméně 11 dní.

Použití sýru Pélardon v gastronomii

Je vhodný pro fritování a smažení, ochucují se jím i omáčky. Lze jej podat jako předkrm či na závěr jídla.

Dostupnost a skladování

Pélardon je k dostání ve specializovaných prodejnách.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený. Vydrží tak několik dní.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.