Pélardon
PÉLARDON je měkký sýr původem z Francie.
Původ a historie
Pélaron pochází z francouzského regionu Languedoc-Roussillon. Přesná historie tohoto sýru není známá, některé zdroje uvádí jeho existenci již ve středověku, nicméně první prokázané zmínky o sýru Pélardon pocházejí z 18. století.
Vzhled, chuť, vůně…
Pélardon má tvar kulatých bochníčků o průměru 6-7 cm, výšce 2-3 cm a hmotnosti zhruba 60 g. Mladý sýr má těsto krémové a měkké, u staršího sýru je těsto drobivější. Kůrka je jemná, má barvu slonové kosti a po delším zrání obrůstá modrou nebo bílou plísní.
Tento sýr má lehce ořechovou příchuť a typickou kozí vůni s medovým či květinovým aroma. Obsah tuku v sušině je 45 %.
Výroba
Pélardon je vyroben z čerstvého kozího mléka. Sýřenina se po sražení vkládá do forem a nechává se odtéci syrovátka. Hmota se poté solí a sýr zraje nejméně 11 dní.
Použití sýru Pélardon v gastronomii
Je vhodný pro fritování a smažení, ochucují se jím i omáčky. Lze jej podat jako předkrm či na závěr jídla.
Dostupnost a skladování
Pélardon je k dostání ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se v chladničce, dobře zabalený. Vydrží tak několik dní.